В седмицата на страданието и надеждата! Страданието, страхът и надеждата са

...
В седмицата на страданието и надеждата! Страданието, страхът и надеждата са
Коментари Харесай

Пиша и говоря правилно! В седмицата на страданието и надеждата!

В седмицата на страданието и вярата!  Страданието, страхът и вярата са водещите усеща в последните дни. За страдание , избавителните интервенции към този момент завършват, а с тях и вярата за разкриване на още оживели в опустошителното земетресение в Турция и Сирия последователно понижава.

В такива текстове постоянно използваме вметнати думи , с цел да придадем прочувствена багра на речта. Добре е да знаем, че изрази като за жалост, за благополучие, за злощастие, от една страна, въпреки това, почтено казано, казано по различен метод, първо, второ и други се ограждат със запетаи.

Честно казано , хората, претърпели ужаса на земетресението, в никакъв случай няма да могат да преодолеят нанесената психическа контузия.

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:
Благодарение на калта се изцапахме задачите, и нямаше по какъв начин да влезнем в двете институций с калните обувки. Опитахме се да се поизчистиме, само че стана още по неприятно и се отказахме. Насрочихме нова срещта за на следващия ден, само че имаме впред тип, че ще се наложи да си вземем и чисти обувки.
Думата посредством е употребена погрешно, в тази ситуация е уместно да се употребява предлога поради, защото изразът има отрицателна оценка. Между двете елементарни фрази няма запетая, защото връзката е съчинителна. Правилно е да използваме глагола влезем , а съществителното име институции се написа с двойно И , защото е в множествено число. Граматична неточност има в глагола поизчистим , а при степенуването на качественото прилагателно име по-лошо се написа тире. Думата среща е написана с неточност, тя не е членувана, по тази причина буквата Т е непотребна . Наречието поради се написа слято и без В.

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:

Излезна нов лист с санкций по закона Магнитски. В него са включени лица, който са с обвинявания в корупциони дейности и корист. Списъка с лицата е оповестен от Министерство на финансите на Съединени американски щати.

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР